Voor wie

Wanneer psychotherapie

Veel mensen ervaren in hun leven wel een keer een periode waarin moeilijkheden en spanningen oplopen en psychische problemen ontstaan. Bepaalde thema’s of lastige ervaringen uit het verleden kunnen jaren lang ongemerkt liggen broeden terwijl je je leven leeft, maar een verandering, nieuwe fase of ingrijpende gebeurtenis kan de druppel zijn waardoor je uit balans raakt en doorgaan op de vertrouwde manier niet meer lukt.

Soms is dan een periode van wat meer rust en inkeer voldoende om mentaal te herstellen en de draad weer op te pakken. Maar wanneer iemand in zo’n situatie zelf of met hulp van naasten niet verder komt, is het zinvol om professionele hulp te vragen.

Een gesprek met de huisarts of bedrijfsarts is dan een handige eerste stap. De arts kan de problemen en situatie inschatten en adviseren over mogelijke hulpverlening. Psychotherapie is niet de enige mogelijkheid, soms biedt bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of een Basis-GGZ psycholoog een betere oplossing. In onderling overleg overwegen arts en cliënt een passende hulp of therapie, de arts schrijft de verwijzing.

Iemand komt voor specialistische GGZ/psychotherapie in mijn praktijk in aanmerking als:

  • Eerdere / kortdurende behandeling in een Basis GGZ-traject wel heeft geholpen maar nog onvoldoende resultaat heeft gegeven
  • Cliënt en therapeut in de intakefase samen tot formulering van een specifieke ontwikkelvraag en gewenst leerdoel kunnen komen. Deze komen voort uit de problematiek en leergeschiedenis van de cliënt. Wanneer een therapie zich daarop kan focussen geeft dat het meeste resultaat.
  • Cliënt expliciet kan instemmen met de werkwijze en voorwaarden van het therapieaanbod

 

Welke problematiek

De volgende klachten kunnen in mijn praktijk worden behandeld: Hardnekkige angstklachten, overmatig piekeren, depressie en/of stemmingswisselingen, eetproblemen, obesitas, identiteitsproblemen, persoonlijkheidsstoornissen, trauma, (gecompliceerde) rouwproblematiek, relatieproblemen, problemen rond seksualiteit, slaapproblemen, chronische vermoeidheid, burn-out, problemen rond werk of studie, lichamelijk onverklaarde klachten en existentiële vragen.

Enkele diagnoses komen niet in aanmerking voor behandeling in deze praktijk, waaronder actuele psychoses, ernstige eetstoornissen, drugs- en/of alcoholverslaving.

Scroll naar boven